Ledarhundsklubben - Stockholm & Gotlands läns - Kroppssignaler 


  

Menyn

Till Startsidan

Bli medlem

För medlemmar

Om ledarhunden

Tillgänglighet med ledarhunden

Kalendarium

Bildgalleri

Arkiv

Om oss

Kontakta oss

Närstående verksamhet

Länkar

Lugnande signaler

 

Hundar försöker undvika konflikter genom att de använder sig av signaler. Vargarna har dessa signaler och hundarna ärvde dem. Hundar talar samma språk över hela världen.

Vilka är de? Hur använder hunden dem? Hur kan människor och ni som ledarhundsförare använda dem?

Hunden använder dessa nedanstående signaler för att lugna ner dig eller en annan hund. Om vi kan använda dessa signaler kan hunden lättare förstå oss. Vi ska titta på några olika signaler som kan hjälpa dig i att förstå din hund och på så sätt vara en bättre ledare. Det kan också hjälpa dig i samvaro med din hund.

Vrida på huvudet

Denna signal kan vara en hastig rörelse med huvudet åt sidan och tillbaka eller så hålls huvudet vänt åt sidan ett tag. Hundarna använder signalen ofta när de möts, båda tittar bort en sekund och sedan hälsar de glatt på varandra.

Vi kan använda denna lugnande signal om en hund blir orolig eller rädd för oss.

Att Vända sig bort

Att vända sidan eller ryggen mot någon är mycket lugnande. Vid vilda lekar kan hunden vända sidan eller ryggen till mitt i leken för att lugna ner leken . När valpar/unga hundar besvärar äldre hundar vänder ofta den äldre hunden ryggen till för att få den yngre att lugna ner sig.

Vi kan använda denna lugnade signal när en hund hoppar på oss. Vänd ryggen till och den slutar att hoppa Om en hund inte vågar komma fram till oss. Vänd ryggen till och den kommer fram.

Att Gå sakta, göra långsamma rörelser

Din Hund ser på långt håll en annan vild hund som skäller och hoppar då kommer din hund att gå mkt långsamt och till och med nästan stanna för att på så sätt försöka lugna den vilda hunden.

Denna signal förklarar mycket för oss om våra inkallningars situationer! Om du ropar med irriterande röst och du kanske till och med hoppar och viftar, skriker för att du vill få din hund att springa snabbare. Effekten av detta blir istället att hunden rör sig långsammare och kommer ännu saktare då för att lugna ner dig. (Det är ju du som är den vilda hunden i det fallet.)

Om du säger kommandot sitt eller ligg med befallande bestämd röst kommer hunden att sätta/lägga sig sakta för att dämpa ilskan i din röst.

Vi kan använda denna lugnande signal när vi ska närma oss en rädd hund eller vi vill undvika att skrämma en hund . När vi ska gå fram och koppla en hund. När vi ska passera en vild hund som skäller mot oss gå sakta och den lugnar sig. Detta har en mycket lugnande effekt.

Slicka sig om nosen

 

Hunden kan använda denna lugnande signal när han närmar sig en annan hund. Om du böjer dig och talar strängt kan slickningen komma. Svarta hundar använder signalen mer därför deras ansiktes utryck är svårt att uppfattas av andra hundar.

Vi kan slicka oss om munnen visa tungspetsen och smaska så uppfattar hunden det som lugnande.

Att Lägga sig

DOm en hund lägger sig med magen rakt ner uppfattas detta som lugnande.

Vi kan lägga oss ner om en hund verkar stressad eller pockar på uppmärksamhet hela tiden. Lägg dig på soffan då lugnar hunden ner sig.

Att Gäspa

Om vi gäspar kan vi lugna ner en hund som är vild, rädd stressad eller orolig. Om man bråkar i familjen eller grälar kan man tydligt se att hunden börjar gäspa. Eller när ett barn kommer fram och vill kramas och i massor av andra situationer,

Att Ställa sig i Lek ställning

Hunden kan gå ner med frambenen och buga sig. Står hunden still på detta sätt är det en lugnande signal . Rör den på benen i sidled fram och åter är det en inbjudan till lek. När hunden vill bli vän med en annan hund som verkar tvekande och nervös. Den används ofta av hunden mot kor eller hästar.

Du kan härma signalen genom att sträcka på armarna som när du gäspar fast sträck armarna neråt.

Att Sätta sig.

Hunden sätter sig med ryggen mot dig eller när den ser en annan hund. Om din hund inte kan slappna av kan du sätta dig på huk. En ny bekant för din hund kan sätta sig ner för att lättare få kontakt med din hund.

Att Nosa

När en annan hund närmar sig rakt emot din hund kan den börja nosa. Likaså om hunden tycker att något eller någon ser kostig ut kan den nosa t.ex. någon med keps eller med paraply. Om hunden hör att du är irriterad vid en inkallning kan hunden nosa flera gånger innan den kommer till dig för att lugna dig. Denna signal kan vara svår att använda men, man kan sätta sig ned och krafsa i marken.

Att Gå emellan

Denna lugnande signal märker vi att hundar använder t.ex. när barn stojar med varandra, eller när man har ett barn i knäet och leker med det. Hunden kan också gå emellan när man sitter och gullar med sin vän i soffan. Då kanske hunden tycker vi behöver lugna oss. Om två hundar spänner sig mot varandra kan en tredje hund ställa sig helt lugnt emellan och på så sätt lugna situationen.

Du kan ställa dig, gå emellan din hund och ett barn som är ansträngande för hunden. Du kan även ställa dig lugnt emellan två hundar som verkar spända mot varandra.

Att vifta på svansen.

Detta är inte bara ett glädje tecken. Om en hund kryper, gnäller och till och med kissar lite samtidigt betyder svansviftningen att man vill ha fred (hissar vit flagga) och är ett försök att lugna dig eller en annan hund.

Denna signal kan du försöka att härma, kanske du lyckas bättre än oss på ledarhundsverksamheten.

Källa: I samspråk med hunden Lugnande signaler – Turid Rugaas


     
 

Sponsorer:

Kardevall Asfalterar AB Rörmekano logo
  Kardevall Asfalterar AB, VALLENTUNA
tel: 070-647 83 18
www.kardevallasfalterarab-vallentuna.clearsearch.se
  Rörmekano
tel: 08-511 791 48
www.rormekano.nu
Susanns Familjedaghem logo Logo
  Susanns Familjedaghem
tel: 070-7342340
www.dagmammor.se
  Oderland webbhotell
tel: 031-3616161
www.oderland.se

 

 

 
     

 

©2012 Created by Morgan Högberg. Webmaster mail: morgan@ledarhundsklubben.se