Ledarhundsklubben - Stockholm & Gotlands läns - 171116 Referat fran hundsnackarkvallen 


  

Menyn

Till Startsidan

Bli medlem

För medlemmar

Om ledarhunden

Tillgänglighet med ledarhunden

Kalendarium

Bildgalleri

ArkivOm oss

Kontakta oss

Närstående verksamhet

Länkar

Möte hundklubben 16 november

Det är kallt, blåsigt och förvinter i luften då vi, en tapper skara samlas för att ha medlemsmöte i hundklubben. Utan att göra sig alltför lustig kan man säga att det är ett riktigt hundväder. Och vi känner nog alla oro inför den information vi väntas få under mötet. Vi tuggar i oss var sin stor baguett. Dåliga nyheter ska inte tas emot på fastande mage!

Stora förändringar väntar allt som har med ledarhundar att göra. Därför är Lena Ridemar som är ansvarig för SRF:s ledarhundsverksamhet kvällens gäst för att om möjligt sprida lite ljus, eller i vart fall information i ledarhundsmörkret.

Lena konstaterar att under nästa år kommer vi förare inte att märka så stora skillnader jämfört med i år. Det mesta kommer att rulla på som vanligt för oss förare. Kurser, tilldelningar, support, veterinär. Jo förresten, vår nuvarande veterinär Konstantin Strömbeck slutar vid årsskiftet, och hans efterträdare är rekryterad.

De två extra miljoner verksamheten väntas få i budgeten räcker till ytterligare sex hundar vilket gör att 40 ledarhundar blir inköpta under 2018 jämfört med årets 34.

Lena Ridemar berättade vidare att under 2018 ska det hållas två informationskurser och några fler grundkurser än i år. Idag är väntelistan för att få ny ledarhund kring 50 personer, och listan förväntas bli betydligt längre under nästa år eftersom ett stort antal ledarhundar är tio år eller äldre.

Under året har det diskuterats en hel del om vilka förare som ska prioriteras i ledarhundskön. SRF-distrikten har givits möjlighet att yttra sig. Nu har förbundsstyrelsen slagit fast att den gamla ordningen ligger kvar! Den som haft ledarhund tidigare ska om möjligt ges förtur till ny hund.

Av nästa års 40 ”nya ledarhundar” blir förmodligen bara en schäfer. Fler ingår inte i upphandlingen.

Ett stort problem för leverantörerna är den hårda prispressen som gör att de förmodligen inte kommer att våga eller kunna satsa på långsiktig avel.

Jimmy Pettersson som är ombudsman på SRF kommer som en av sina arbetsuppgifter under nästa år vara handläggare i ledarhundsfrågor.

Från årsskiftet 2018 – 2019 hopar sig frågetecknen och oron. Den nuvarande ledarhundslagen kommer delvis att skrivas om. Vad det innebär vet man inte.

Ledarhundsverksamhetens kurser ligger idag till allra största delen på Almåsa. Men då Myndigheten för delaktighet tar över 2019 kommer kursverksamheten att upphandlas, och då är det långt ifrån säkert, rentav mindre troligt att kurserna blir kvar på Almåsa.

Idag får vi veterinärkostnaderna för våra ledarhundar täckta. ”men jag känner stor oro för att det kan bli en förändring där” säger Lena Ridemar.

Även supporten till oss förare kan komma att förändras en hel del. Myndigheten för delaktighet vill att hela Europa ska kunna vara med i upphandlingen av ledarhundar och support. Då kan exempelvis Tjeckien få en kvot. Inget ont om Tjeckien, men om de ska ha hand om supporten på sina hundar hopar sig frågetecknen.

Ganska missmodiga lämnade vi detta hundklubbsmöte med känslan att ”det här blir nog inte så bra.

Sune Olsson

Ledarhundsklubben-Stockholms län


     
 

Sponsorer:

Kardevall Asfalterar AB Rörmekano logo
  Kardevall Asfalterar AB, VALLENTUNA
tel: 070-647 83 18
www.kardevallasfalterarab-vallentuna.clearsearch.se
  Rörmekano
tel: 08-511 791 48
www.rormekano.nu
Susanns Familjedaghem logo Logo
  Susanns Familjedaghem
tel: 070-7342340
www.dagmammor.se
  Oderland webbhotell
tel: 031-3616161
www.oderland.se

 

 

 
     

 

©2012 Created by Morgan Högberg. Webmaster mail: morgan@ledarhundsklubben.se