Ledarhundsklubben - Stockholm & Gotlands läns - 170426 Referat fran Gotlandskt besok pa riksdagshuset 


  

Menyn

Till Startsidan

Bli medlem

För medlemmar

Om ledarhunden

Tillgänglighet med ledarhunden

Kalendarium

Bildgalleri

Arkiv

Om oss

Kontakta oss

Närstående verksamhet

Länkar

Referat från Gotländskt besök på riksdagshuset på Ledarhundens dag

Referat från Gotländskt besök på riksdagshuset på Ledarhundens dag Hanna Westerén, riksdagsledamot tog emot Christina Järesund-Bohlin och Maken Inge, som även fungerade som fotograf.

Så här skriver Christina:
Vi var inbjudna dit av Hanna Westerén, en av våra riksdagsledamöter från ön som ville se hur en ledarhund jobbade i deras lokaler och hur väl anpassad den egentligen är för funktionshindrade. Påpekade bl a att det inte fanns utsatt med punktskrift där det stod med svartskrift t ex.

Besök i Riksdagen den 26 april 2017 på Ledarhundens dag

Det började med att vi fick tala om för vakterna som stod utanför vem vi var och vem vi skulle träffa. när detta var avklarat kom vi in och där fick vi göra en ny anmälan och varsin namnbricka att fästa på kläderna och det blev även visitering. Hanna mötte oss och därefter började vår rundtur i riksdagshuset. 

Första anhalten blev det s.k. Kvinnorummet, där Sveriges första kvinnliga partiledare, riksdagsledamot samt talman finns porträtterade, dock saknas ännu en kvinna som statsminister. Kvinnorummet är en medveten satsning för att lyfta riksdagens medvetna arbete för ökad jämställdhet, men också för att peka på de orättvisor som ännu kvarstår. Därefter gick vandringen vidare till Andrakammarsalen, ett rum som sedan enkammarriksdagens införande inte längre används för omröstningar, men väl för partiers gruppmöten, men även för t ex förhör i Konstitutionsutskottet, liksom utskottens öppna utfrågningar (som ibland kan följas på t.ex. SVT Forum). Därefter gick vi till den vackra sammanbindningsbanan, som rent fysiskt förbinder de båda äldre kammarsalarna med varandra, men som historiskt också fungerade som mötesplats för ledamöter från de båda kamrarna. Idag används sammanbindningsbanan främst för olika former av mottagningar, t.ex. när riksdagens talman tar emot utländska gäster. Från sammanbindningsbanan tog vi oss till Förstakammarsalen, mycket lik Andrakammarsalen, men något mindre. Här inne pratade vi också en del om utskottsarbetet och om förutsättningarna för riksdagsuppdraget. Utanför Förstakammarsalen ligger den vackra entrén till det s.k. östra riksdagshuset (där de äldre kammarsalarna är belägna, till skillnad från t.ex. den nya plenisalen, som ligger i det nyare, västra riksdagshuset, som förr om åren huserade Sveriges Riksbank) och vi beundrade entrén och talade en del om utsmyckningen och om de byster av tidigare statsministrar, som där finns för beskådan. På samma våning ligger finansutskottets sessionssal, där de invalda ledamöterna diskuterar frågor som rör rikets finanser, liksom frågor som rör bankväsendet. I rummet noterade vi även de högt belägna balkongerna, bakom vilkas draperier kungen eller hovmarskalken förr om åren påståtts ha suttit och tjuvlyssnat på det som sades i finansutskottet (ett minne från en tid då kungen hade politisk makt, idag hade samma förhållande varit otänkbart!).  Innan vi kom fram till nya plenisalen så passerade vi en modell av husen i kvarteret som gick att känna på. Vi avslutade rundturen med att besöka plenisalen, där Arbetsmarknadsutskottet bedrev debatt om arbetsmiljöfrågor. Utanför plenisalen pratade vi också en del om mandatfördelning, partiernas storlek och riksdagens arbetsformer.  Hanna var fascinerad över hur en ledarhund jobbade så fritt och enkelt i deras lokaler och kunde klara trappor och hiss mm. Var första gången hon såg en ledarhund jobba på så nära håll och hon tyckte det var lärorikt.


     
 

Sponsorer:

Kardevall Asfalterar AB Rörmekano logo
  Kardevall Asfalterar AB, VALLENTUNA
tel: 070-647 83 18
www.kardevallasfalterarab-vallentuna.clearsearch.se
  Rörmekano
tel: 08-511 791 48
www.rormekano.nu
Susanns Familjedaghem logo Logo
  Susanns Familjedaghem
tel: 070-7342340
www.dagmammor.se
  Oderland webbhotell
tel: 031-3616161
www.oderland.se

 

 

 
     

 

©2012 Created by Morgan Högberg. Webmaster mail: morgan@ledarhundsklubben.se