Ledarhundsklubben - Stockholm & Gotlands läns - 170220 Referat fran Hundsnackarkvall 


  

Menyn

Till Startsidan

Bli medlem

För medlemmar

Om ledarhunden

Tillgänglighet med ledarhunden

Kalendarium

Bildgalleri

ArkivOm oss

Kontakta oss

Närstående verksamhet

Länkar

Referat från Ledarhundsklubbens hundsnackarkväll 20 februari

Tema dressyr

Vi var ett femtontal medlemmar och två medhjälpare som samlades i Gotlandssalen för att lyssna på Ledarhundsverksamhetens instruktör Jennie Lindés föredrag om ledarhundsdressyr. Vi placerades i smågrupper och började med att äta en matig smörgås och dricka kaffe och te. Morgan påminde om klubbens årsmöte som äger rum onsdag 13 mars i Gotlandssalen.

Sedan började Jennies föredrag. Statens hundskola lades ner 2006. Under hundskolans tid fanns det en egen ledarhundsavel på skolan. Numera köper ju SRF ledarhundar av olika leverantörer. Många leverantörer har egen avel på labrador men leverantörerna köper också valpar från externa kennlar. Schäfrarna och pudlarna kommer till exempel utifrån, men även flera labradorer. Av ungefär 25 ledarhundsvalpar blir 8-9 ledarhundar.

När den lilla valpen är 8 veckor gammal placeras den hos en fodervärd. Det är dressören som köpt och som äger valpen. Hos fodervärden ska valpen bo och växa till sig. Runt en gång i månaden träffar dressören valpen för att se hur den utvecklas. Man vill att hunden ska vara sig själv, inte tillgjord. En sak som dressören tittar på är valpens sociala förmåga, den ska gärna ty sig till människor. En annan sak som dressören tittar på är hur valpen reagerar på olika underlag. Blir den rädd? Nyfiken? Det här är något som märks tidigt. En tredje och viktig sak är valpens förhållande till trappor! Många hundar har ett motstånd mot att gå i trappor. Det är inte ovanligt att en hund verkar jättebra men den kan inte bli ledarhund på grund av sitt trappmotstånd. Det går att träna trappmotstånd men ofta kommer det tillbaka.

Labradorvalpen är jobbig på grund av att den är extremt social.

Vid ett års ålder ögonlyses hunden. Höfter och armbågar röntgas. En ledarhund får ha A- eller B-höfter. Det är högre krav än för polishunden.

Hundarna är som vi människor: de mognar olika. Runt ett års ålder går de ofta igenom tonårsperioden. De ser spöken lite överallt!

När valpen är runt ett år kan ledarhundutbildningen börja, inte tidigare än så! Dressören tar hem hunden till sig och har hunden hemma minst 4-5 veckor innan man börjar göra något. Hunden ska få chans att landa.

Tidigare gjordes BPH-test (Beteende- och personlighetsbeskrivning av hund) av ledarhundsvalpar. Så är det inte längre.

Dressyren börjar Dressören börjar alltid gå en raksträcka i lugn lantlig miljö med hunden i kort koppel. Hur är hundens koncentrationsförmåga? Under de här promenaderna får hunden inte nosa runt. Dressören testar också kamplusten. Samma sträcka körs om och omigen. Hunden ska kunna vägen och tycka att det är kul! Först då sätts selen på. Kommandon läggs in. Samma sträcka gås nu om och omigen men nu med sele på. När hunden känner sig bekväm med sträckan höjs svårighetsgraden successivt. Det blir en ny sträcka med lite fler störningsmoment. Även denna gång börjar dressören med hunden i kort koppel, när hunden kan vägen läggs selen på. Därefter höjs svårighetsgraden ytterligare med alltfler störningsmoment i stadsmiljö. Hunden måste fortfarande tycka att det är kul!

3-4 månader kanske har gått sedan utbildningen inleddes. Om det inte känns hundra får man kassera hunden nu. För stort hundintresse kan vara en sådan anledning.

Dressören börjar gå mörklagt 4-4,5 månad in i utbildningen. Även här börjar man med en raksträcka. Det är nytt för hunden att leda någon som inte ser.

Tre veckor innan slutprov ögonlyses hunden igen. Själva slutprovet består av en 1,5 timmes lång test. I testet ingår selarbete, att åka tåg och buss, vardagslydnad och apportering. Skotträdsla testas också.

Något som är jätteviktigt är att hunden har gått igenom kravfasen innan vi får den. Kravfasen inträffar vanligen runt 2-1,5 månad innan slutprov. Plötsligt kan hunden ingenting!

Men sedan är det vi ledarhundsförare som fortsätter arbetet. Var noga med att kanter ska markeras! Trappor! Stolpar! Det är vanligt att ledarhundsförare kontaktar Ledarhundsverksamheten för att deras hund slutat markera kanter. Glöm inte berömmet!

Efter föredraget fick vi diskutera olika situationer i smågrupper för att sedan samlas i storgrupp och diskutera.

Det var en trevlig kväll!

Referat

Sara ShamlooEkblad


     
 

Sponsorer:

Kardevall Asfalterar AB Rörmekano logo
  Kardevall Asfalterar AB, VALLENTUNA
tel: 070-647 83 18
www.kardevallasfalterarab-vallentuna.clearsearch.se
  Rörmekano
tel: 08-511 791 48
www.rormekano.nu
Susanns Familjedaghem logo Logo
  Susanns Familjedaghem
tel: 070-7342340
www.dagmammor.se
  Oderland webbhotell
tel: 031-3616161
www.oderland.se

 

 

 
     

 

©2012 Created by Morgan Högberg. Webmaster mail: morgan@ledarhundsklubben.se