Ledarhundsklubben - Stockholm & Gotlands läns - 160113 Referat fran Hundsnackarkvall 


  

Menyn

Till Startsidan

Bli medlem

För medlemmar

Om ledarhunden

Tillgänglighet med ledarhunden

Kalendarium

Bildgalleri

ArkivOm oss

Kontakta oss

Närstående verksamhet

Länkar

Referat från Ledarhundsklubbens Hundsnackarkväll torsdagen den 11 februari 2016

Torsdagen den 11 februari hade Ledarhundsklubben sin första aktivitet för året, Hundsnackarkväll. Gästföreläsare var Emmilie Reinson och som medhjälpare var Gunilla Olsson.

Kl 18 samlades 13 ledarhundsförare och 12 ledarhundar för att fika och lyssna på Emmilie från Assistanshundskolan. Företaget består av: Emmilie Reinson – Anette Johansson – Jenny Lindgren och Carin Sandersnäs. De utbildar såväl Ledarhundar för export som Service/Assistanshundar som levereras både inom som utanför Sverige. Ledarhundar vet vi ju vad det är, men det är inte alla av oss som vet vad Assistanshundar kan!

Emmilie berättade om deras valpar som under sina första månader i livet tas hand om på en kennel som drivs av ”en man som heter Ove”. Ja, kanske inte samma Ove som i boken eller filmen, men i alla fall! Sedan placeras de ut hos fodervärdar. Vid ca 14 månaders ålder börjar sedan utbildningen. De 2 första månaderna tränas alla hundar lika, men sedan börjar olika program att gälla. Den första tiden är det den grundläggande dressyren som ska tränas in. Linförighet, inkallning och sitt/ligg och stanna kvar. För Ledarhundarna finns sedan ett fastställt program, men för Assistanshundarna är resten mycket olika. Allt beroende av vem de ska placeras hos, för här är det förarens behov som styr. Det finns hundar för människor med många olika diagnoser, Diabetes, Epilepsi, rörelsehinder och allt ifrån barn till vuxna som har särskilda behov. Det är inte alls ovanligt att föraren kan ha en kombination av ovanstående, så det kan ställas ganska stora krav på dessa hundar.

Assistanshundar matchas mycket noga ihop med sina förare. Detta kan ske redan strax innan den första delen av träningen börjar. Även om det sker mycket sällan så kan det förekomma att dressören måste byta ut en hund. Det kan till exempel bero på att kraven på hunden visar sig bli mer omfattande än man trott från början. Assistanshundar får även barn och ungdomar ha. Naturligtvis har föräldrarna yttersta ansvaret för hunden, men nyttan har barnen!

En diabeteshund ska varna sin ägare då blodsockret förändras. Ett barn som har diabetes och där blodsockret går ner på natten, kan det vara önskvärt att hunden larmar föräldrarna så de kan gripa in.

Epilepsihunden hjälper sin ägare framför allt efter epilepsianfallet. Hämtar filt och kudde då ägaren efter en sådan sak lätt förlorar kroppsvärme. Hunden larmar även anhöriga eller assistenter och lägger sig hos sin ägare för att ge av sin egen kroppsvärme. Det är svårt att träna en hund att varna före ett anfall då man inte vet vilka signaler det är som hundarna uppfattar. Vissa hundar utvecklar dock spontant denna förmåga då de varit hos sina ägare en tid, men det är inget som går att lära in.

Sitter ägaren i rullstol kan hunden hjälpa till att styra, dra eller hålla stolen stilla vid förflyttning. Husse eller matte kanske behöva hjälp med att dra av jackan eller andra kläder, hämta saker kanske också behövs, då gör hunden gärna det.

När det gäller människor med särskilda behov är hunden en trygghet och kan hjälpa till att minska den sociala issoleringen. Autistiska barn och ungdomar kan känna sig mer motiverade att lämna hemmet för skola eller daglig verksamhet då hunden följer med på promenaden. Även språket kan påverkas. Det är lättare att öva på att prata med sin hund, den har inga krav när det gäller sådant och det kan kännas befriande.

Mycket av det dessa hundar ska lära sig tränas in under lek och utmaningar som hundarna uppskattar. Det är bra att gilla dragkamp när man ska få ut husse ur jackan eller resa honom till sittande i sängen.

Raserna som tränas i just denna Assistanshundskola är Labradorer, Schäfrar och en eller annan Pudel.

Efter en mycket givande kväll avtackades Emmilie! Stort tack ska också gå till vår medhjälpare Gunilla som servade alla med Kaffe/te och mackor. Hon tog emot oss och visade var och en till en ledig plats. Utan henne skulle det inte gått så smidigt!

Birgitta Sjöqvist

referent

 


     
 

Sponsorer:

Kardevall Asfalterar AB Rörmekano logo
  Kardevall Asfalterar AB, VALLENTUNA
tel: 070-647 83 18
www.kardevallasfalterarab-vallentuna.clearsearch.se
  Rörmekano
tel: 08-511 791 48
www.rormekano.nu
Susanns Familjedaghem logo Logo
  Susanns Familjedaghem
tel: 070-7342340
www.dagmammor.se
  Oderland webbhotell
tel: 031-3616161
www.oderland.se

 

 

 
     

 

©2012 Created by Morgan Högberg. Webmaster mail: morgan@ledarhundsklubben.se