Ledarhundsklubben - Stockholm & Gotlands läns - 130525 Referat fran Fagelskadning i Kungsangen 


  

Menyn

Till Startsidan

Bli medlem

För medlemmar

Om ledarhunden

Tillgänglighet med ledarhunden

Kalendarium

Bildgalleri

ArkivOm oss

Kontakta oss

Närstående verksamhet

Länkar

Referat från den 25/5, Fågelskådning i Kungsängen

 

Denna mer än blåsiga, men soliga och ljumma vårlördag samlades 7 ledarhundsekipage, 3 anhöriga och ”våra” ornitologer Tony och Lena Johansson på Vickbergahöjden, Vi samlades vid Eva och Göran Lundmarks residens, Ute i det vackra jordbrukslandskapet vid Mälaren i Upplands-Bro kommun.

Obehövliga ryggsäckar sattes in i huset och sedan begav vi oss av på årets ”fågelskådning”. Eftersom det blåste en ganska stark sydostlig vind var det inte så många fåglar i farten, och dem som hördes dränktes till en del av vind- och pendeltågsbrus. Men vi ansträngde våra öron och hjälptes åt att lokalisera vårens glada gäster.

De fåglar som var lättast att urskilja denna dag var bofink och lövsångare. De låter visserligen mycket lika varandra, men nu vet vi vad som är vad. Den ”cykelpumpande” talgoxen hade de flesta koll på, liksom korp och koltrast. Vi hörde också taltrast något senare och lärde oss skillnaden mellan trastarna. I ett flertal buskage där vi passerade tjattrade gråsparvar och pilfinkar.

De har samma sorts olåt, men om man har bra ögon eller en kikare kan man notera att pilfinken har en brun fläck på kinden. Rödhaken lät oss höra sitt ljusa kviller, och över åkrarna sjöng sånglärkan högt upp i skyn. Göktyta, nötväcka och rödstjärt lät också höra av sig, men den som var mest spännande att uppleva denna gång var törnsångaren. Eftersom vi vid promenadens början hört trädgårdssångaren kunde vi nu lära oss skillnaden mellan dessa oansenliga men välsjungande dunbollar. Det sista sångfyndet blev en gulsparv som är lätt att känna igen när han drillar - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

I en riktigt fin gammal ekdunge satte vi oss på mossiga stenar och Tony berättade om hur ornitologer upprättar olika slag av listor, där man noterar vilka fågelarter man observerat t ex landslistor, tomtlistor, listor på ovanliga fåglar mm mm. När vi senare satt ute på den Lundmarkska altanen och väntade på lunchen beslutade vi, att vi skall upprätta en lista för Ledarhundsklubbens årliga fågelexkursioner, och se om vi nästa år kan fylla på med ytterligare några fågelarter. Vi borde kunna göra tre ytterligare listor från tidigare års referat där Tony och Lena varit med oss bland sångfåglarna.

Lunchen som bestod av en god köttgryta med ris smakade ljuvligt och den hemlagade glassen till kaffet blev pricken över i:et! Vi tackade familjen Lundmark med en mycket fin blålila clematis i designad kruka och Tony och Lena fick presentkort från Clas Olsson, vilket ju kom väl till pass eftersom de köpt sommarhus i Uppland utanför Björklinge. Kanske kan vi få besöka dem där och höra på vilka fåglar det finns ute i Upplandsskogarna. Vid 15-tiden hade så gott som alla kommit iväg och lämnat disk och stök till Eva och Göran. Väl hemma kunde konstateras att man kände sig mer än urblåst och solvarm dvs väderbiten.

Det blev en mer än mysig vårlördag!


Monica Ulmeryd     
 

Sponsorer:

Kardevall Asfalterar AB Rörmekano logo
  Kardevall Asfalterar AB, VALLENTUNA
tel: 070-647 83 18
www.kardevallasfalterarab-vallentuna.clearsearch.se
  Rörmekano
tel: 08-511 791 48
www.rormekano.nu
Susanns Familjedaghem logo Logo
  Susanns Familjedaghem
tel: 070-7342340
www.dagmammor.se
  Oderland webbhotell
tel: 031-3616161
www.oderland.se

 

 

 
     

 

©2012 Created by Morgan Högberg. Webmaster mail: morgan@ledarhundsklubben.se