Ledarhundsklubben - Stockholm & Gotlands läns - 111115 Referat fran hundsnackarkvallen 


  

Menyn

Till Startsidan

Bli medlem

För medlemmar

Om ledarhunden

Tillgänglighet med ledarhunden

Kalendarium

Bildgalleri

ArkivOm oss

Kontakta oss

Närstående verksamhet

Länkar

Referat från Hundsnackarkvällen i november

 

Sökhundar inom marinen

Den 15 november var det dags för en av Ledarhundsklubben i Stockholms läns innesittarkvällar. 14 förväntansfulla medlemmar hälsade Ulf Domeij och schäferhunden Kulan välkomna.

Ulf har lång erfarenhet av att dressera bevaknings- och sökhundar som han sedan utför arbete för marinen med. Ledarhundens och sökhundens egenskaper skiljer sig avsevärt inleder Ulf och nämner särskilt socialt beteende och dådkraft.

Alla tjänstehundar har genomgått MH-test, känd mental status, för att egenskaper och särdrag ska visas. När hunden är testad är det dags för specialträning. Kulan visade sig ha stora förutsättningar att bli en framgångsrik sökhund. En utmärkt näsa, mycket social, orädd, etc.

Sökning sker genom spårning eller doft och hunden väljer eller blandar. När hunden spårar är nosen så nära marken som möjligt trots det fantastiska luktsinnet. Luftsökning kräver hög nos och motvind.

När Kulan och Ulf ska utföra ett sökuppdrag kommer kopplet på och en spårsele. Liksom för ledarhunden är utstyrsel viktig för att göra skillnad på fritid och arbete.

Sökhundar lär sig olika sätt att visa att uppgiften är genomförd. Vid skallmarkering stannar hunden vid det hittade och skäller tills husse är där. Vid rullmarkering tar hunden en rulle i munnen och kommer fram till husse. Hunden är kopplad men kopplet kan vara upp till 15 meter långt. Är det mörkt så följer hundföraren kopplet. Sökningen sker alltid framåt för att inte tappa fokus.

Belöningen för duktig hund är klickers eller lek och alltid med fördröjning för att tydligt markera att uppdraget är genomfört.

Sökhundar arbetar både på land och i vatten och i de mest skiftande miljöer. För att undvika tassskador finns skyddsskor av gummi. Ingen hund gillar klädsel så det måste tränas in ordentligt.

Ulf berättade mycket målande om träning och minnesvärda uppdrag. Kulan är hans sjätte hund som han dresserat från början. De är seniorer mest på grund av Ulfs ålder. Det hindrar dock inte den regelbundna träningen och sökuppdrag någon gång i månaden.


Vivi-Anne Emanuelsson     
 

Sponsorer:

Kardevall Asfalterar AB Rörmekano logo
  Kardevall Asfalterar AB, VALLENTUNA
tel: 070-647 83 18
www.kardevallasfalterarab-vallentuna.clearsearch.se
  Rörmekano
tel: 08-511 791 48
www.rormekano.nu
Susanns Familjedaghem logo Logo
  Susanns Familjedaghem
tel: 070-7342340
www.dagmammor.se
  Oderland webbhotell
tel: 031-3616161
www.oderland.se

 

 

 
     

 

©2012 Created by Morgan Högberg. Webmaster mail: morgan@ledarhundsklubben.se